ENSCHEDE - Enkele honderden kinderen van vijf basisscholen in Enschede noord hebben maandag elk een witte tulp met een tekening bij het monument ter nagedachtenis aan de vuurwerktramp in Enschede gelegd.

De leerlingen zijn bijeen gekomen bij het monument aan de Hulsmaatstraat. De bijeenkomst is een onderdeel van de officiële herdenking van de ramp die maandag precies twee jaar geleden plaatsvond.

Er is gaas om het monument gespannen waar kinderen hun bloemen, tekeningen en gedichtjes in kunnen hangen.

"Het rampjaar is nu voorbij. Iedereen is vrolijk en blij. Veel huizen waren vernield. Nou zijn ze allemaal vernieuwd. Iedereen is gelukkig en blij. Nu voelen wij ons vrij." Zo verwoordt een van de leerlingen de gevoelens in een gedichtje.

Moeite

Volgens een leraar van de Bonifatiusschool zijn bijna alle uitgenodigde leerlingen bij de herdenking aanwezig. "Sommige kinderen hadden aanvankelijk moeite om hier naar toe te komen omdat ze nog bezig zijn met verwerken van de ramp", aldus de docent."Maar slechts enkele ouders hebben hun kinderen thuisgehouden."

Ook burgemeester Mans is bij de herdenking aanwezig. De politie heeft agenten in burger ingezet om hem te beschermen. Volgens haar is deze maatregel genomen naar aanleiding van de aanslag op de politicus Pim Fortuyn.

/DOSSIEREnschede