De stembureaus voor de presidentsverkiezingen in Tsjaad zijn zondag geopend. De zittende president Idriss Deby is sinds 1990 aan de macht in het Afrikaanse land en geldt als favoriet om de verkiezingen te winnen.

Als Deby inderdaad wint dan volgt zijn vijfde termijn als president van het Afrikaanse land. Volgens Deby kan alleen zijn regering de noodzakelijke maatregelen nemen om stabiliteit te garanderen in de gebieden waar zich groepen van Boko Haram en Al-Qaida bevinden.

Die groepen pleegden het afgelopen jaar een reeks aanslagen waarbij tientallen mensen omkwamen, waarna in november de noodtoestand werd uitgeroepen.

Tsjaad heeft een van de beste militaire voorzieningen in de regio en speelt een sleutelrol in de pogingen om de Islamitische militanten terug te dringen. Niet alleen in het eigen land, maar ook in omliggende landen.

Er zijn dertien uitdagers die van Deby hopen te winnen, waaronder oppositieleider Saleh Kebzabo. Hij pleit voor juist voor veranderingen in het land. Deby heeft echter de controle over de staatsmedia in Tsjaad en daardoor een sterkere positie.