WASHINGTON - Wetenschappers in dienst van het Amerikaanse ministerie van Defensie onderzoeken de mogelijkheid om honingbijen in te zetten om verborgen explosieven of mijnen te detecteren. Het onderzoek naar deze vliegende variant van de snuffelhond loopt al drie jaar, aldus The New York Times maandag.
The New York Times

Eerste testen hebben al uitgewezen dat bijen hun preventieve werk uitstekend doen. Functionarissen van het Pentagon erkennen in de krant dat 'bom-bijen' bij het grote publiek op "een pr-probleem" zullen stuiten.

De insecten kunnen ook maar beperkt worden ingezet. 's Nachts en tijdens slecht weer heb je er weinig aan. Bovendien zal het ingewikkeld zijn zwermen bijen in te zetten om bagage te besnuffelen op luchthavens.

Publieke rol

Desondanks menen de vorsers dat bijen een belangrijke nieuwe publieke rol kunnen vervullen. "Het blijkt dat ze zeker zo gevoelig of zelfs gevoeliger zijn voor geuren dan honden", aldus Alan Rudolph, leider van het wetenschappelijke team van Defensie.

In de komende weken mogen de Pentagon-bijen voor het eerst het veld in. Sommige eenheden van het bijenleger krijgen dan zendertjes zo groot als een zoutkorreltje. Daardoor moet het mogelijk worden snuffelende bijen te volgen die een uitgelegd spoor van explosief materiaal natrekken.

Suikerwater

Honingbijen blijken overigens goede leerlingen. Binnen twee uur is het mogelijk bijen niet langer naar bloemen te laten vliegen maar naar explosieven. De kunst is de dieren steeds te belonen met suikerwater, aldus de krant.

De wetenschappers overwegen de diertjes nu ook bij te brengen hoe ze drugs kunnen opsporen. Bovendien zouden ze een rol kunnen spelen bij het snel ontdekken van aanvallen met biologische wapens.