DEN BOSCH - Bij de rechtbank in Den Bosch is maandag een werkstraf van zestig uur geëist tegen een agent die in november vorig jaar twee mannen van een brommer zou hebben geduwd. Daarna zou hij valselijk proces-verbaal van het incident hebben opgemaakt. Ook wil de officier van justitie dat de agent twee jaar uit zijn ambt wordt gezet. Ze acht hem schuldig aan zware mishandeling en het plegen van meineed.

Het gaat om dezelfde agent die bijna vier jaar geleden de Bossche voetbalsupporter Pierre Bouleij met zijn dienstwapen doodschoot. De verdachte, de 41-jarige J. den O. , was uit veiligheidsoverwegingen niet bij de zitting aanwezig.

Na de dood van Bouleij ontstonden hevige rellen in de Graafsewijk, waar veel supporters van FC Den Bosch wonen. De rechtbank oordeelde in mei 2002 dat Den O. had gehandeld uit noodweer en ontsloeg hem van rechtsvervolging. Het incident op 25 november speelde zich af in diezelfde Graafsewijk. Na afloop braken er opnieuw rellen uit en Den O. werd bedreigd en voor racist uitgemaakt. De jongens op de brommer waren van Marokkaanse afkomst.

Brommer

In het proces-verbaal verklaarde Den O. dat hij bijna van zijn sokken was gereden door de brommer, die hij wilde aanhouden voor een controle. Vervolgens zou het voertuig ten val zijn gekomen doordat de banden de stoeprand raakten. Zowel de twee slachtoffers als een getuige verklaarden dat de agent op hen afrende en hen in volle vaart omverduwde.

Bij de rijksrecherche stelde Den O. zijn verklaring bij: hij zou de jongens hebben geprobeerd vast te pakken, waarna ze ten val kwamen. De bestuurder van de scooter raakte zwaargewond aan zijn knie. Hij heeft meerdere operaties ondergaan en waarschijnlijk is er sprake van blijvend letsel.

Officier H. de Goede benadrukte in de rechtszaal "dat er geen aanleiding was om te denken dat Den O. eerder valselijk een proces-verbaal zou hebben opgemaakt". Toch stelde ze vast dat de door Den O. opgemaakte processen-verbaal in de toekomst weinig waarde zullen hebben voor het OM. "Het proces-verbaal is het fundament van onze rechtsstaat, daar moeten we blind op kunnen varen. De verdachte is buiten zijn boekje gegaan in een poging zijn eigen fout te verdoezelen."

Zware mishandeling

Het omver duwen van de brommer kan volgens haar gekwalificeerd worden als een zware mishandeling, maar ze wees erop dat de bestuurder zich al vaker aan de controle had onttrokken en dat nu weer probeerde terwijl hij overlast veroorzaakte.

J. Wasser, de advocaat van Den O., vindt dat vrijspraak moet volgen voor het geweldsincident. Zijn cliënt houdt vol dat hij de jongens heeft willen vastpakken in plaats van duwen, zonder de opzet hen tenval te brengen. De valse verklaring zou Den O. hebben afgelegd onder druk van zijn collega's. Die zouden hem hebben geadviseerd het verhaal anders op papier te zetten dan het in werkelijkheid was gebeurd.

Den O. zou later gewetensproblemen hebben gekregen en daarom zijn verklaring hebben bijgesteld. Uitspraak 25 november.