JERUZALEM - De Israëlische premier Sharon heeft een oproep van legerofficieren om het offensief in de Gazastrook te beëindigen, genegeerd. Dat heeft de krant Haaretz maandag gemeld op gezag van bronnen binnen het leger.

Het Israëlische leger opende eind september een offensief in het noordelijke deel van de Gazastrook. Israël wil met de actie een eind maken aan de beschietingen met raketten vanuit de Gazastrook op het zuiden van Israël. Hoge militairen drongen er bij Sharon op aan een punt achter de actie zetten, omdat de doelstelling bereikt is.

Verder lieten de legerofficieren weten dat het niet verstandig is om militairen in het Palestijnse vluchtelingenkamp Jabalya, het belangrijkste aandachtspunt tijdens het Israëlische offensief, te houden. De militaire bronnen stelden dat Israëlische soldaten in het kamp het gevaar lopen het slachtoffer te worden van gewapende Palestijnse acties.

De premier gaf echter geen gehoor aan de oproep. Volgens Haaretz is Sharon vastbesloten Hamas en andere militante Palestijnse groepen in de Gazastrook een definitieve klap toe te dienen voordat Israël volgend jaar begint het gebied te ontruimen.

Het offensief in de Gazastrook heeft tot dusver ongeveer 115 Palestijnse levens geëist. Onder de slachtoffers zijn tientallen burgers.