Amnesty International noemt de toename van het aantal executies woensdag in een rapport "zeer verontrustend". Vorig jaar werden zeker 1.634 mensen terechtgesteld, 573 meer dan in 2014, of een stijging van 54 procent.

Het werkelijke aantal ligt volgens Amnesty waarschijnlijk enkele duizenden hoger, omdat China niet is meegerekend. Cijfers over de doodstraf zijn daar staatsgeheim.

Er werden meer doodvonnissen voltrokken dan in de afgelopen 25 jaar. De stijging komt grotendeels voor rekening van Iran, Pakistan en Saudi-Arabië, waar 89 procent van alle geregistreerde executies plaatsvonden.

Wereldwijd wachtten eind 2015 nog 20.292 mensen op voltrekking van hun doodvonnis, 198 meer dan in het jaar ervoor. Het aantal landen waar doodvonnissen werden voltrokken, steeg van 22 naar 25; Bangladesh, India en Indonesië begonnen weer met executies.

'Bloedbad'

"Regeringen bleven in 2015 mensen meedogenloos van hun leven beroven met de foute veronderstelling dat de doodstraf ons veiliger zou maken", zegt Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty. "Aan dit bloedbad moet een einde komen."

Amnesty ziet ook lichtpuntjes: in 2015 was de doodstraf voor het eerst in de meeste landen van de wereld volledig afgeschaft. Ook werden vorig jaar 20 procent minder doodvonnissen uitgesproken en vier landen, waaronder Suriname, hebben de doodstraf volledig uit hun wetgeving geschrapt.