De voormalige Nieuw-Zeelandse premier Helen Clark wil de volgende secretaris-generaal van de Verenigde Naties worden. Ze maakte haar kandidatuur dinsdag bekend.

Naar eigen zeggen beschikt Clark over de juiste mix van ervaring om Ban Ki-moon in december op te volgen.

In een interview met de BBC zegt de oud-premier de Veiligheidsraad te willen hervormen. Zo zouden Duitsland, Japan, India en Brazilië de nieuwe permanente leden moeten zijn.

Aan dat rijtje voegt ze ook twee Afrikaanse landen toe, zodat de Raad een realistische weergave van de 21ste eeuw is. Volgens Clark voldoet de huidige bezetting nog steeds aan de politieke situatie van 1945. Daarnaast wil ze op een andere wijze aan vrede en veiligheidszaken werken.

Vrouwen

Drie andere vrouwen hebben zich eveneens kandidaat gesteld en hopen de eerste vrouwelijke secretaris-generaal te worden. Daartoe behoort de directeur-generaal van Unesco Irina Bokova. Vier mannen zijn ook in de race voor de baan van Ban Ki-moon, onder wie de voormalige VN-vluchtelingencommissaris António Guterres.

Clark staat momenteel aan het hoofd van de ontwikkelingstak van de VN (UNDP). Daarvoor was ze negen jaar lang de premier van Nieuw-Zeeland. In 2008 verloor haar linkse Labour Party de verkiezingen.