Dinsdag wordt een eerste groep met 34 Syriërs vanuit Turkije naar Nederland gevlogen. 

Dat maakten staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) en minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) maandag bekend. De Europese Commissie in Brussel had eerder maandag de komst van de Syriërs naar Nederland al aangekondigd.

De overdracht volgt uit het akkoord dat de Europese Unie en Turkije vorige maand sloten. Maandagochtend werden al 32 Syriërs naar Duitsland gevlogen en elf naar Finland om in die landen te worden hervestigd.

In alle vroegte werden maandag de eerste migranten vanuit Griekenland teruggestuurd naar Turkije. Dit is om duidelijk te maken dat migranten de gevaarlijke en vruchteloze route over zee naar Griekenland niet meer nemen, aldus de commissie. 

Twee boten vertrokken vanaf het Griekse eiland Lesbos. De eerste daarvan, met 131 migranten, meerde aan in de Turkse havenstad Dikili.

Het ging om een groep van ruim honderd mensen die geen asiel wilden aanvragen in Griekenland. Ze zijn volgens de commissie teruggestuurd in volledige overeenstemming met het internationaal recht.

Video: Asielprocedure in Nederland

Animatie: In60seconds

Mensenrechten

Volgens Elena Valenciano, de voorzitter van de mensenrechtencommissie van het Europees Parlement, worden de mensenrechten niet gerespecteerd. Zij riep maandag op direct te stoppen met het terugzenden tot alle wettelijke en humanitaire waarborgen zijn gegarandeerd.

Met de overeenkomst tussen de EU en Turkije is het mogelijk om mensen die illegaal de grens over zijn gestoken terug te sturen naar Turkije. In ruil daarvoor neemt de EU Syrische vluchtelingen op uit Turkse vluchtelingenkampen die zich hebben geregistreerd in Turkije.

Verder betekent de deal dat de EU miljarden euro's moet overmaken aan Turkije, om de omstandigheden voor migranten en vluchtelingen in dat land te verbeteren.