WASHINGTON - De vader van de Amerikaanse bemande ruimtevaart, Maxime Faget, is zaterdag op 83-jarige leeftijd in zijn woonplaats Houston, Texas, overleden. Dat maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zondag bekend. De ingenieur bedacht en ontwiep de capsules die gebruikt werden in het Mercury-programma waarmee de VS de eerste mensen in de ruimte bracht.

"Er is niemand in de ruimtevaartgeschiedenis in welk land dan ook die een grotere invloed had op bemande ruimtereizen", verklaarde de voormalige directeur van Johnson Space Centre in Houston, Christopher Craft.

NASA-voorman Sean O'Keefe had eveneens warme woorden over voor de prestaties van Faget. "Zonder Max Fagets innovatieve ontwerpen en bedachtzame aanpak van problemen zou het Amerikaanse ruimteprogramma moeite hebben gehad om van de grond te komen."

Tussen 1961 en 1963 reisden zes Amerikaanse astronauten in Mercury-capsules de ruimte in. Afgelopen week overleed de laatste astronaut van het Mercury-project, Gordon Cooper, op 77-jarige leeftijd.