DEN HAAG - Minister Van der Hoeven van Onderwijs en staatssecretaris Ross van Welzijn willen uitzoeken waarom tientallen christelijke en zwarte scholen het homojongerenmagazine Expreszo hebben geweigerd. Dat heeft een woordvoerder van het minister zondag gezegd.

De minister zoekt maandag contact met de redactie van Expreszo en de scholen die het blad hebben geweigerd. "Het ministerie staat achter het blad", stelde de zegsman. "Anders was er ook geen subsidie toegekend." Volgens de redactie van Expreszo stelden veel scholen dat zij het blad weigeren uit angst voor negatieve reacties van leerlingen en ouders.

Acceptatie

De speciale editie van het blad was juist bedoeld om de acceptatie van homo's in het algemeen en in het onderwijs in het bijzonder te vergroten.

"Dat is onbetwist nodig", aldus de woordvoerder van het ministerie. "Niet alleen homofiele leerlingen, maar ook leraren worden nog steeds gepest en gediscrimineerd. Het is ook zeker niet de bedoeling dat een initiatief om dat tegen te gaan door sommige scholen bij het vuilnis wordt gezet."

Meer geld

Een meerderheid van de Tweede Kamer stelde eerder zondag al dat het kabinet meer geld moet uittrekken om de homo-emancipatie in Nederland te bevorderen. De fracties van VVD, PvdA, GroenLinks en D66 gaan staatssecretaris Ross dinsdag hierom vragen. Dan presenteert Ross haar voortgangsrapportage over dit onderwerp.