Duizenden demonstranten hebben zondag voor het Poolse parlement geprotesteerd tegen een verbod op abortus. Tot zo'n volledig verbod op abortus werd opgeroepen door Poolse bisschoppen.

Jaroslaw Kaczynski, de leider van de conservatieve regeringspartij Recht en Gerechtigheid (PiS) steunde die oproep, wat tot de protesten leidde.

De abortuswetgeving van het katholieke Polen is voor EU-begrippen vrij beperkt. Abortussen zijn alleen vroeg in de zwangerschap toegestaan als het leven of de gezondheid van de moeder op het spel staan, als het kind waarschijnlijk gehandicapt zal zijn of als de zwangerschap het gevolg is van een misdaad zoals verkrachting of incest.

De PiS, die sinds oktober aan de macht is, is van plan de regels aan te passen zodat ze overeenkomen met de leer van de Rooms-Katholieke Kerk.

Grote meerderheid

Kaczynski liet eerder deze week al weten dat als een katholiek hij de oproep van de bisschoppen moest volgen. Hoewel hij niemand van zijn partij zou dwingen voor een abortusverbod te stemmen, zei hij "overtuigd" te zijn dat "een grote meerderheid van de fractie of zelfs de hele fractie het plan zal steunen."

Behalve een abortusverbod is de PiS ook van plan overheidssubsidie voor reageerbuisbevruchting af te schaffen en een doktersrecept weer verplicht te stellen voor het verkrijgen van de morning-afterpil. De partij heeft een meerderheid in het parlement en volgt meestal Kaczynski's leiding.