Als het aan KNVB-voorzitter Michael van Praag ligt, gaan Nederland en België proberen het geld terug te krijgen dat beide landen hebben uitgetrokken in hun poging het WK van 2018 binnen te halen.

Van Praag voelt zich misleid door Sepp Blatter, de voormalige voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA die vrijdag beweerde dat Nederland en België op voorhand kansloos waren met hun gezamenlijke WK-bid.

"Er zijn twee dingen mogelijk: óf hij is malende aan het worden óf we zijn in die tijd misleid", zei Van Praag zondag tegen de NOS. "Als dat laatste het geval is, dan heeft hij aan mij en de KNVB een heel verkeerde."

"Als er sprake is van misleiding, zijn we van plan maatregelen te nemen richting de FIFA. En als het aan mij ligt, gaan we dan ook ons geld terugvragen."

Nederland en België investeerden bijna 11 miljoen euro in hun campagne om de organisatie van het WK 2018 binnen te halen.

Dubbele kandidatuur

Blatter onthulde vrijdag dat het duobid van de 'Lage Landen' bij voorbaat kansloos was voor de organisatie van het WK. "Jullie hadden geen kans, omdat jullie een dubbele kandidatuur hadden", verklaarde de geschorste Zwitser, die slechte herinneringen overhield aan het WK van 2002 in Zuid-Korea en Japan.

"Ja, dat wist men, omdat we dat na 2002 besloten hadden. Niet meer een dubbele kandidatuur. Je hebt altijd landen die stoer willen doen en het toch proberen. Ook Spanje en Portugal hadden geen kans", aldus Blatter.

De 80-jarige Zwitser, die als FIFA-preses onlangs werd opgevolgd door zijn landgenoot Gianni Infantino, zei in de aanloop naar de toewijzing nog dat een gezamenlijk bid evenveel kans had. "Hij zegt nu dingen die hij nooit heeft gezegd toen hij voorzitter was", aldus Van Praag.

"Ik vraag me echt af: wat voor man was je? Ging je voor de FIFA of voor jezelf? Ik begin steeds meer aan het laatste te denken."

Rusland trok uiteindelijk aan het langste eind bij de verkiezing in december 2010.