NAIROBI - Het Somalische overgangsparlement heeft zondag de 69-jarige krijgsheer Abdullah Yusuf Ahmed tot president gekozen. Dit heeft de voorzitter van de geïmproviseerde volksvertegenwoordiging bekendgemaakt.

Het overgangsparlement vergadert uit veiligheidsoverwegingen in een basketballstadion in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. In Somalië zelf is het erg onveilig. Het is het enige land ter wereld zonder centraal gezag. Somalië heeft al sinds 1991 geen functionerende centrale regering. Toen kwam de regering van president Siad Barre ten val.

Volkslied

Yusuf is de baas in de Noordoost-Somalische streek Puntland. Hij zal nu een overgangsregering voor heel Somalië moeten vormen. Na zijn verkiezing hield Yusuf een toespraak waarin hij beloofde zich met al zijn krachten in te zetten voor vrede, veiligheid en eenheid in Somalië. Yusuf ging in militaire houding staan naast een Somalische vlag (witte ster op blauwe achtergrond), terwijl een fanfare van de Keniaanse politie het Somalische volkslied speelde.