TEL AVIV/CAIRO - Het dodental als gevolg van de serie bloedige aanslagen donderdag op Israëlische toeristen in Egypte, kan oplopen tot bijna vijftig. Drie dagen na het bloedbad zochten bergingswerkers zondag nog naar veertien vermisten. Volgens de Israëlische media zou het gaan om acht Israëliërs en zes mensen uit andere landen.

Het dodental van de drie aanslagen op het schiereiland Sinaï, in Taba en ras Satan, lag zondag volgens het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken op 34. Forensische teams hebben dertien Israëli's, zes Egyptenaren, een Russin en twee Italianen onder de doden geïdentificeerd. De nog niet geïdentificeerde doden zijn waarschijnlijk toeristen uit Rusland, Egypte en Italië. Door de aanslagen zijn 105 personen gewond geraakt.

Identificatie

De identificering van de slachtoffers verloopt erg moeizaam. Specialisten proberen aan de hand van DNA-materiaal en vingerafdrukken de identiteit van de stoffelijke overschotten te vinden. Omdat de lichamen van de slachtoffers zo erg verminkt zijn, is het ook moeilijk het precieze dodental vast te stellen, zeiden deskundigen tegen de Israëlische krant Haaretz . Op het terrein van het hotel hielden rabbijnen zaterdagochtend een eredienst.

Aanhoudingen

De krant 'al-Ahram' meldde zondag dat de Egyptische politie een bedoeïen heeft aangehouden die explosieven zou hebben verkocht aan de daders van de aanslagen. Andere bedoeïenen zouden de daders van de aanslag hebben geholpen met het smokkelen van de explosieven, meldden bronnen binnen de Egyptische veiligheidsdiensten zondag.

Al-Ahram meldde zaterdag dat de Egyptische politie twaalf verdachten ondervraagt. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei toen dat de gegevens van tientallen personen worden nagetrokken, maar dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken.

Moslimextremisme

De Israëlische autoriteiten zoeken de daders van de terreuraanslag in de hoek van het moslimextremisme en meer speciaal bij het terreurnetwerk al-Qaeda.