IS-strijders hebben voordat zij zich terugtrokken uit Palmyra duizenden mijnen begraven. Ze waren van plan die tegelijkertijd af te laten gaan op het moment dat het Syrische leger de stad binnentrok. 

Dat heeft een Syrische officier in de stad uit de oudheid verteld.

De mijnen, met tot wel 50 kilo explosieven erin, waren geplaatst op de doorgaande wegen en zijstraten en waren aan elkaar gekoppeld zodat ze tegelijkertijd af konden gaan. Het Syrische leger liet er al meer dan 3000 gecontroleerd ontploffen sinds het de stad zondag heroverde.

Waarom de IS-strijders de bommen niet lieten ontploffen, vertelde de officier niet.

Moskou heeft troepen gestuurd om de mijnen in Palmyra te helpen ontmantelen. Die komen over enkele dagen in de stad aan, zei het Russische ministerie van Defensie volgens Russische zenders.

Eeuwenoude ruïnes

Het Syrische leger heroverde Palmyra vorige maand op terreurbeweging Islamitische Staat. Rusland voerde ter ondersteuning luchtaanvallen uit.

De herovering van Palmyra, bekend om de vele eeuwenoude Romeinse ruïnes, is de grootste tegenslag voor IS sinds zij het kalifaat uitriepen over een groot deel van Syrië en Irak. Palmyra moet volgens het leger de basis worden van waaruit verder tegen IS gestreden zal worden. Militanten van IS zitten nog wel in Raqqa en Deir al-Zor.

Massagraf

Islamitische Staat heeft ook in andere regio’s terrein verloren, waaronder de Iraakse stad Tikrit en de Syrische plaats al-Shadadj in februari.

In Palmyra is zaterdag ook massagraf gevonden met meer dan veertig lijken. Het graf bestond vooral uit lichamen van vrouwen en kinderen. Sommige lichamen waren onthoofd.

Voor zover bekend zijn 417 IS-strijders omgekomen in de strijd om Palmyra, 194 Syrische militairen kwamen om.