De Brusselse politie heeft zaterdag op het Brusselse Beursplein, het hart van de herdenkingen van de recente terreuraanslagen, minstens een tiental mensen opgepakt die wilden deelnemen aan een antiracismebetoging. 

Volgens ooggetuigen gingen de arrestaties gepaard met veel duw- en trekwerk.

Ook twee extreemrechtse militanten van de groepering Génération Identitaire werden in de Brusselse gemeente Molenbeek gearresteerd. Zij bleken bij een controle van hun auto pepperspray bij zich te hebben. Even verderop werden nog eens vijf extreemrechtse militanten aangehouden. Zij waren op weg naar het Beursplein.

Zondag verstoorden extreemrechtse betogers een eerbetoon op het Beursplein. Ze hieven leuzen aan en brachten de Hitlergroet. Het gewest Brussel verbood daarop alle rechts-radicale demonstraties voor dit weekeinde. Ook linkse tegenbetogingen mochten geen doorgang vinden.

Molenbeek

Onder de arrestanten van zaterdagmiddag zou de voorman zijn van mensenrechtenorganisatie Ligue des Droits de l'Homme.

In Molenbeek zijn later rellen uitgebroken tussen jongeren en de politie. Twee- tot driehonderd jongeren verzamelden op de plek waar het antiracismeprotest bezig was en bekogelden de politie met stenen en stoelen. Daarbij zijn dertien mensen opgepakt. 

Een vrouw is zwaargewond geraakt door een auto die wegreed voor de politie. Op het Brusselse Beursplein is het aan het eind van de avond weer rustig geworden.

Video: Veel politie op de been in Brussel