Een Belg is zaterdag aangeklaagd voor deelname aan een terroristische organisatie. De 33-jarige man, die alleen als Y. A. is geïdentificeerd, was donderdagavond opgepakt en vrijdag voorgeleid. Hij zit in voorarrest.

De arrestatie kwam voort uit een gezamenlijk Frans-Belgisch onderzoek naar een verijdelde aanslag. Volgens het OM hangt de aanklacht samen met het onderzoek naar Reda Kriket.

Die Fransman werd vorige week in een Parijse voorstad aangehouden en wordt verdacht van het plannen van een aanslag. In Rotterdam werd zondag in datzelfde onderzoek ook de Fransman Anis B. opgepakt. Verwacht wordt dat Nederland B. ook op korte termijn gaat uitleveren aan Frankrijk.

Y.A. is de derde verdachte in dit onderzoek die wordt aangehouden. De andere twee verdachten die zijn aangeklaagd, heten Rabah N. and Abderrahmane A. Die laatste werd in 2005 in Parijs al veroordeeld voor zijn rol in de moord op de Afghaanse verzetsleider Ahmad Shah Massoud.

Veiligheidsdiensten

De Europese veiligheidsdiensten hebben de afgelopen weken hard gewerkt om in diverse landen terreurverdachten op te sporen die worden gelinkt aan de aanslagen in Parijs en in Brussel.

In Parijs kwamen op 13 november bij diverse aanslagen 130 mensen om het leven. In Brussel kwamen op 22 maart meer dan dertig mensen om het leven en raakten meer dan driehonderd gewond.