AMMAN - Irak wil een grotere rol spelen bij de wederopbouw van het land. Op dat standpunt stelt de Iraakse interim-regering zich bij de komende donorconferentie voor Irak in Japan. Dat zei de Iraakse minister Mehdi al-Hafidh van Planning zondag in de Jordaanse hoofdstad Amman.

Volgens de bewindsman hebben de ervaringen met wederopbouwprojecten van het afgelopen anderhalf jaar duidelijk gemaakt dat Irakezen er meer bij betrokken moeten worden. "Irak heeft zijn soevereiniteit twee maanden geleden herwonnen. Met deze nieuwe situatie moeten de Irakezen weer alle verantwoordelijkheden in handen nemen", aldus al-Hafidh.

Toezeggingen

Hij is er verder bezorgd over dat nog niet alle donorlanden hun financiële toezeggingen zijn nagekomen. Er is hulp gegeven voor de wederopbouw van wegen, infrastructuur, elektriciteit en watervoorzieningen, maar het geld dat is uitgeven komt nog niet overeen met de verwachtingen, aldus de minister.

Plannen

Donors hebben Irak vorig jaar in Madrid ongeveer 33 miljard dollar aan hulp en leningen toegezegd. Hiervan is 20 miljard afkomstig van de Verenigde Staten. De komende bijeenkomst in Tokio is bedoeld om concrete plannen te maken voor de toegezegde fondsen.