BELGRADO/DEN HAAG - De Bosnisch-Servische kolonel Ljubisa Beara, die zich in Belgrado vrijwillig heeft overgegeven aan de autoriteiten, is in Nederland aangekomen. Hij zit nu in een VN-cel in Den Haag. Dit heeft de woordvoerder van het Joegoslavië-Tribunaal zondag bevestigd.

Toen de Servische regering zaterdagavond bekendmaakte dat Beara zichzelf had overgegeven, was deze volgens de Servische media al onder begeleiding onderweg naar Den Haag om te worden overgedragen aan het Joegoslavië-Tribunaal. De kolonel is aangeklaagd wegens genocide na de val van Srebrenica.

Massamoord

Beara was, na de Bosnisch-Servische legerleider Mladic en diens politieke baas Karadzic, een van de belangrijkste voortvluchtige verdachten inzake Srebrenica. Hij was ten tijde van de massamoord op duizenden moslims hoofd veiligheid van de generale staf van Mladic. Die generale staf speelde een cruciale rol bij de planning en uitvoering van de massamoord. Beara is vaak genoemd in andere Srebrenica-processen voor het Joegoslavië-Tribunaal.

Vrijwillige overgave

Volgens het communiqué heeft Beara zich vrijwillig overgegeven "om de belangen van de staat en zijn familie te beschermen". Beara, die in 1939 in Sarajevo is geboren, werd in 2002 aangeklaagd wegens genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.