LONDEN - Het Britse adviesorgaan voor geboorteregeling (BPAS), dat door de nationale gezondheidsdienst wordt gefinancierd, helpt vrouwen bij illegale abortussen. Dat meldde de Britse krant The Sunday Telegraph zondag.

Uit onderzoek van deze krant blijkt dat op advies van de BPAS honderden Britse vrouwen hun zwangerschap na de toegestane grens van 24 weken laten beëindigen in een Spaanse abortuskliniek.

Gevangenisstraf

Personeelsleden van de Clinica Ginemedex in Barcelona hebben toegegeven dat zij foetussen tot dertig weken hebben verwijderd. Abortussen na 22 weken zijn echter illegaal in Spanje. Op overtreding van de wettelijke regels staat een maximale gevangenisstraf van drie jaar.

BPAS handelt ook in strijdt met de nationale regelgeving, stelt The Sunday Telegraph. In de Britse wet op abortus staat dat "alles dat wordt gedaan om de zwangerschap van een vrouw te laten mislukken illegaal is", tenzij de foetus na 24 weken ernstig gehandicapt blijkt te zijn of de gezondheid van de moeder in groot gevaar is.

Schending van wet

De Britse minister van Gezondheid verklaarde dat hij het heel ernstig zou vinden als BPAS inderdaad tegen de wil van het Britse parlement in handelt en daardoor ook de wet van een ander Europees land schendt. Voor verder commentaar wil hij echter eerst de onderzoeksresultaten van The Sunday Telegraph inzien.