De Franse journaliste en ex-woordvoerster bij het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag, Florence Hartmann, is dinsdag vervroegd vrijgelaten na een omstreden detentie van vijf dagen. 

De 53-jarige Hartmann werd donderdag rond de uitspraak op dat tribunaal tegen de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic door personeel van het VN-tribunaal hardhandig opgepakt en opgesloten. Ze dankte dinsdag na haar vrijlating voor de steun van mensen die voor haar vrijlating actie hebben gevoerd.

Hartmann moest nog een straf van een week cel uitzitten, omdat ze in 2009 door het tribunaal is veroordeeld wegens het openbaar maken van vertrouwelijke informatie van het internationale hof. Ze deed dat in een boek dat ze over de oorlog in ex-Joegoslavië schreef. Ze kreeg 7000 euro boete.

Toen dat niet werd betaald, kreeg ze zeven dagen cel, maar Frankrijk leverde haar niet uit. Door haar nieuwsgierigheid naar de uitspraak in het proces-Karadzic, liep ze donderdag in Den Haag tegen de lamp.

Klacht

Haar advocaat diende vrijdag al een klacht in dat ze in een isoleercel zat, waar het licht niet uitging en waar ze elk kwartier gecontroleerd zou worden. Hij sprak van erbarmelijke omstandigheden. Het tribunaal deed de klacht dinsdag als volstrekte onzin af. Er zat een lichtknopje om het licht aan of uit te doen in de cel en ze was niet in isolatie, maar simpelweg de enige vrouw in het detentieoord in Scheveningen.

Ze kon bezoek ontvangen en had toegang tot een telefoon en de post, aldus het tribunaal. Wegens voorbeeldig goed gedrag hoeft ze niet haar straf van zeven dagen uit te zitten, oordeelde het hof.

Woordvoerster

Hartmann werkte van 2000 tot 2006 als woordvoerster van de toenmalige hoofdaanklaagster van het Joegoslavië-Tribunaal, Carla del Ponte. In de jaren negentig had ze als verslaggeefster voor de krant Le Monde in Joegoslavië gewerkt.

Dat land viel uit elkaar, wat vooral in Bosnië-Herzegovina leidde tot een bloedige strijd tussen de etnische bevolkingsgroepen. Voor de berechting van ernstige misdaden in ex-Joegoslavië is het tribunaal in 1993 opgericht.