KABUL - In Afghanistan kon het volk zaterdag voor het eerst zijn eigen president kiezen. De gang naar de stembus werd overschaduwd door protesten tegen onregelmatigheden. Alle vijftien tegenkandidaten van de zittende, door de Amerikaanse bezettingsmacht gesteunde president Karzai hebben zich uit de race teruggetrokken. Zij eisen dat de gang naar de stembus wordt overgedaan wegens onregelmatigheden.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Zo is in sommige stembureaus de verkeerde pen gebruikt om de duim van kiezers te markeren die al hun stem hadden uitgebracht. Die inkt was daardoor makkelijk afwasbaar. Zij vrezen daarom dat veel Afghanen twee keer hun stem hebben uitgebracht.

Wil van het volk

De JEMB, de gemengde kiescommissie van de Verenigde Naties en Afghanistan, weigerde de verkiezingen vanwege het inktprobleem te onderbreken. Karzai heeft de beslissing van zijn rivalen bekritiseerd om de presidentsverkiezingen te boycotten. "De presidentskandidaten moeten de wil van het volk accepteren", aldus Karzai in een reactie.

"Alleen omdat vijftien mensen 'nee' hebben gezegd, kunnen we de stemmen van miljoenen niet negeren", stelde het staatshoofd. Hij zei het te laat te vinden voor een boycot. "Miljoenen hebben gestemd in regen, sneeuw en stofstormen, en we moeten hun beslissing respecteren", aldus Karzai.

Uitslag

De verkiezingsuitslag wordt op 30 oktober bekendgemaakt. Als geen kandidaat een absolute meerderheid heeft behaald, wordt op 20 november een tweede ronde gehouden. Een verkiezingscampagne zoals in het Westen gebruikelijk was nauwelijks mogelijk geweest wegens het geweld in het land dat decennia van burgeroorlogen achter de rug heeft. Zo overleefde Karzai bij een verkiezingsbijeenkomst een aanslag op zijn leven.