AMSTERDAM - Tientallen middelbare scholen in Nederland hebben het homojongerenmagazine Expreszo geweigerd. Dat heeft hoofdredacteur Merijn Henfling zaterdag gezegd.

Begin oktober zijn 420.000 exemplaren van het blad verspreid op bijna alle middelbare scholen van Nederland. De uitgave is onder meer bekostigd door het ministerie van Onderwijs. Het magazine gaat over tolerantie op school en probeert homoseksualiteit op een toegankelijke manier bespreekbaar te maken. Het blad werd volgens Henfling teruggestuurd door veel christelijke en 'zwarte' scholen.

Gediscrimineerd

De speciale uitgave van Expreszo was juist geïnitieerd omdat twee jaar geleden uit onderzoek bleek dat meer dan 40 procent van de homo's op scholen worden gediscrimineerd.

Sommige scholen gooiden de magazines bij het oud papier, anderen stuurden ze met een boze brief terug naar de uitgever. "Het blijkt maar weer dat er nog veel scholen zijn waar je als leerling maar beter niet kan vertellen dat je homo bent", stelt hoofdredacteur Henfling. "Er gaan in 2004 nog zoveel schoolleidingen een discussie over homoseksualiteit moedwillig uit de weg." De scholen weigeren het magazine naar eigen zeggen uit angst voor negatieve reacties van leerlingen en ouders.

Soapsterren

Het blad bevatte onder meer interviews met (hetero) soapsterren Joey van de Velden en Lieke van Lexmond over hoe zij tegen homoseksualiteit aankijken, een fotoreportage over zoenende stelletjes en een tolerantietest. "We hadden het allemaal erg netjes gehouden", aldus Henfling. "Juist om te voorkomen dat ook de scholen die iets strenger in de leer zijn er aanstoot aan zouden kunnen nemen."

Omdat er ook heel veel positieve reacties binnenkwamen, overweegt het blad om jaarlijks een scholiereneditie uit te brengen. Hiervoor is echter een structurele financiële bijdrage van de overheid noodzakelijk. Henfling: "Een regering die normen en waarden als credo heeft, kan homoleerlingen niet in de steek laten."