Pakistan lanceert een speciale paramilitaire operatie in Punjab, als reactie op de aanslag die zondag aan meer dan zeventig mensen het leven kostte.

Bij de operatie in de rijkste en dichtstbevolkte provincie van het land geeft de regering speciale bevoegdheden aan het leger in de strijd tegen islamitische extremisten. Dat hebben bronnen binnen de regering en het leger tegen het Britse persbureau Reuters gezegd.

De Pakistaanse premier Nawaz Sharif beloofde maandag radicale ideologieën uit Pakistan te verdrijven. "Ons doel is om niet alleen de terroristische infrastructuur te ondermijnen, maar ook het extremistische gedachtegoed dat onze manier van leven bedreigt."

Bij de bomaanslag in een park waar christenen tijdens de paasdagen bijeen waren, vielen zondag in de Pakistaanse stad Lahore zo'n zeventig doden en raakten meer dan driehonderd mensen gewond. 

Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op tussen geparkeerde auto's bij een park niet ver van een kinderspeeltuin. Er zijn veel kinderen en vrouwen onder de slachtoffers.

Video: Paus veroordeelt aanslag Pakistan

Paus betoont medeleven aan slachtoffers Pakistan
Paus betoont medeleven aan slachtoffers Pakistan

Christenen

Een groep extremisten verwant aan de extremistische Pakistaanse Taliban heeft de verantwoordelijkheid opgeëist en stelde dat christenen het doelwit waren. In het islamitische Pakistan wonen zo'n drie miljoen christenen. In Lahore bestaan vijf procent van de bevolking uit christenen. 

In verband met de aanslagen heeft Pakistan drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Openbare plaatsen, zoals parken, blijven voorlopig gesloten.