DUBAI - Tareq Aziz, de voormalige Iraakse vice-premier en rechterhand van Saddam Hussein, zit levend en wel in de gevangenis. Dat heeft het Amerikaanse leger zaterdag gezegd, nadat Arabische nieuwszenders hadden gemeld dat Aziz in gevangenschap was overleden.

"Ik kan bevestigen dat Tareq Aziz leeft, zijn status is niet gewijzigd en hij zit in hechtenis", aldus een woordvoerder van de door de Amerikanen geleide gevangenisautoriteiten in Irak. "Hij was vijf minuten geleden nog in leven".

Rode Kruis

De in Dubai gevestigde nieuwszender al-Arabiya had het nieuws over de dood van de 68-jarige Aziz even daarvoor gemeld. De omroep zei zich te baseren op bronnen binnen het Rode Kruis. De concurrerende omroep al-Jazeera uit Qatar meldde het nieuws ook en beriep zich op bronnen binnnen het Vaticaan. Aziz was het enige lid van de christelijke minderheid in de regering van Saddam, die vorig jaar ten val werd gebracht.

Aziz behoorde tot de 55 functionarissen die door de Amerikanen op een lijst van meest gezochte tegenstanders waren geplaatst. Aziz gaf zich in april vorig jaar over en zit sindsdien in gevangenschap.

In de Jordaanse hoofdstad Amman zei een woordvoerster van het Rode Kruis: "We kunnen de dood van Tareq Aziz niet bevestigen. We hebben geen informatie over de zaak."