AMSTERDAM - De rampenbestrijders in de regio Schiphol hebben kritiek op de gebrekkige informatie over een vliegtuig met een mogelijke bom aan boord, dat vorige week donderdag op de luchthaven landde. De Amsterdamse brandweercommandant C. te Boekhorst, regionaal coördinator rampenbestrijding, vindt dat het incident aantoont dat de regio "bestuurlijk nog niet klaar is voor een terroristische aanslag."

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Een toestel van British Airways dat op weg was naar Londen maakte 1 oktober een voorzorgslanding op Schiphol, omdat er een bom aan boord zou zijn. Het vliegtuig werd begeleid door twee F-16's van de luchtmacht. Uiteindelijk werd er geen bom gevonden.

Terreurdreiging

Vanwege de terreurdreiging werd de actie op Schiphol gecoördineerd door het ministerie van Justitie. Dat zou volgens Te Boekhorst echter alleen de hulpverleningsdiensten op Schiphol op de hoogte hebben gebracht van het 'bomvliegtuig' en niet die in de omgeving.

Het college van B en W van de gemeente Haarlemmermeer, waar Schiphol in ligt, vindt dat er veel verkeerd is gegaan in de communicatie. Burgemeester F. Hertog heeft in een brief aan staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer ook opheldering gevraagd waarom het vliegtuig over dichtbevolkt gebied is gevlogen en op de Zwanenburgbaan is geland. Het laag overvliegende vliegtuig van British Airways en de straaljagers zorgden voor veel onrust bij de omwonenden.

Forse kritiek

Ook brandweercommandant Te Boekhorst heeft forse kritiek op de gang van zaken. Volgens hem was de ramp niet te overzien geweest als er werkelijk een bom was ontploft in het vliegtuig, want dan waren de meeste hulpverleners veel te laat ter plekke geweest vanwege de gebrekkige informatie.

Ook de commissaris van de koningin in Noord-Holland, H. Borghouts, is kritisch. Volgens hem is de burgemeester van Haarlemmermeer veel te laat ingelicht over de bommelding en is de informatieverstrekking onvoldoende geweest. Hij verwijt dat het ministerie van Justitie, omdat dat de eerst verantwoordelijke is als er sprake is van terreurdreiging. "En dat was hier zeker het geval."

Evaluatie

Het ministerie van Justitie verklaarde zaterdag de kritiek serieus te nemen. Volgens een woordvoerder is het ministerie bezig met een evaluatie van het incident en komt er op zo kort mogelijke termijn een gesprek met de lokale overheden die zich bezorgd maken over de gang van zaken.