Organisatoren stellen herdenking aanslagen Brussel uit

De Belgische autoriteiten hebben zaterdag de bevolking opgeroepen om de geplande herdenking van de aanslagen te houden van zondag in Brussel, niet door te laten gaan. De organisatoren annuleerde de herdenking hierop.  

Het plan was zondag op het beursplein in Brussel een grote rouwplechtigheid te houden.

Eerder op zaterdag riep de plaatselijke politie al op geen tassen of zakken mee naar de plechtigheid te nemen. Later riepen de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en de burgemeester van Brussel, Yvan Mayeur, op om uit veiligheidsoverwegingen helemaal geen bijeenkomst te houden, meldde persbureau Belga.

De autoriteiten vroegen om uitstel van de bijeenkomst, omdat er nog steeds een hoog dreigingsniveau geldt en er nog verschillende onderzoeken naar terrorisme lopen. De inzet van de politie bij die onderzoeken zou hard nodig zijn, waardoor er eigenlijk geen ruimte is voor de beveiliging van de herdenking. 

De burgemeester zegt wel te begrijpen dat er behoefte is aan een herdenking, maar denkt dat het verstandiger is om de herdenking ergens in de komende weken te organiseren. 

Bekijk de reactie van de minister van Binnenlandse Zaken:

Doden en gewonden

Bij de bloedige aanslagen dinsdag op het vliegveld en in de metro van Brussel zijn 32 mensen om het leven gekomen, inclusief drie zelfmoordterroristen. Ook vielen meer dan driehonderd gewonden. 

De autoriteiten berichtten zaterdag dat er 24 omgekomen slachtoffers zijn geïdentificeerd. En nog steeds liggen er 101 gewonden in ziekenhuizen. Van hen liggen er 62 op de afdeling intensieve zorg.

Lees meer over:
Tip de redactie