België brengt vierde persoon in verband met aanslagen Brussel

De Belgische politie heeft zaterdag bekend gemaakt dat er een vierde verdachte in verband gebracht is met de aanslagen in Brussel van afgelopen week. 

Volgens de Belgische aanklager gaat het om een als freelancer werkende Belgische journalist met de naam Fayçal Cheffou.

Cheffou is donderdag in Brussel aangehouden. Er werd op internet al veel gespeculeerd dat Cheffou de terrorist zou zijn die 'de man met het hoedje' werd genoemd. Volgens bronnen bij de Belgische krant Le Soir zou hij zijn herkend door de taxichauffeur die de terroristen afzette bij de luchthaven.

Cheffou wordt gezien als de derde dader van de aanslagen die dinsdag plaatsvonden op het vliegveld Zaventem. Cheffou blies zich niet op en verdween uit beeld terwijl zijn bompakket onontploft achterbleef. 

De man wordt deelname aan een terroristische groep, het plegen van terroristische moorden, en het pogen van plegen van terroristische moorden ten laste gelegd.

Bekende politie

Cheffou is geen onbekende van de autoriteiten in Brussel. Hij presenteerde zich als verslaggever maar ook als verkondiger van extremistische boodschappen aan vluchtelingen. Hij heeft herhaaldelijk problemen met de autoriteiten gehad. Ook de burgemeester van Brussel, Yvan Mayeur, klaagde eerder over Cheffou.

Meer verdachten

Het Belgische Openbaar Ministerie heeft ook bekendgemaakt dat er donderdag en vrijdag nog meer verdachten zijn aangehouden. Als gevolg van de arrestatie donderdag in een Parijse voorstad van een belangrijke terreurverdachte, heeft de Belgische politie een als Rabah N. omschreven man aangehouden. Hij wordt verdacht van "deelname aan de activiteiten van een terroristische groep''.

Ook is vrijdag in Brussel Abderahmane Ameroud wegens dezelfde verdenking opgepakt. Twee andere arrestanten zijn snel weer vrijgelaten.

Schade vertrekhal

De schade aan de vertrekhal lijkt mee te vallen. Uit onderzoek is gebleken dat het gebouw stabiel is en dat het gedeelte met de controleposten voor handbagage en passagiers intact is.

Brussels Airport onderzoekt nu de mogelijkheden om tijdelijke incheckbalies te organiseren, meldt de luchthaven zaterdag. Dat doet de luchthaven samen met de vliegmaatschappijen en bagageafhandelaars.

Zaterdag werd al bekend gemaakt dat de luchthaven Zaventem op zijn vroegst dinsdag weer opent. Eerder had Brussels Airport bekend gezegd dat de luchthaven maandag alweer in gebruik genomen kon worden.

Er wordt momenteel nog steeds onderzocht hoe de passagiersvluchten het beste weer opgestart kunnen worden. Sinds de aanslagen worden er verschillende vluchten vanaf andere luchthavens in Brussel en in het buitenland aangeboden.

Lees meer over:
Tip de redactie