Belgisch parket ontkent terreurlink dode bewaker
De man werkte als bewaker bij het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) in Fleurus, bevestigde justitie in Charleroi. Belgische media meldden zaterdag dat de bewaker bij een kerncentrale werkte en dat zijn toegangsbadge was gestolen.
De man werd doodgeschoten in zijn badkamer. Het motief is nog onduidelijk.
België is momenteel is de hoogste staat van paraatheid na de dodelijke aanslagen in Brussel. Kort na de aanslagen werden medewerkers van de twee Belgische kerncentrales in Doel en Tihange geëvacueerd.
Vliegveld
Vliegveld Zaventem bij Brussel blijft ook maandag nog gesloten voor alle passagiersvluchten. Op zijn vroegst dinsdag zal het vliegveld weer opengaan, liet Brussels Airport zaterdag weten.
Door de bomaanslagen van dinsdag is een groot deel van de vertrekhal beschadigd. Passagiers kunnen wel handbagage en ingecheckte bagage afhalen van een aantal vliegtuigen dat klaarstond op het moment van de aanslag.
Aanslag via internet
De Europese antiterreurcoördinator, de Belg Gilles de Kerchove, gaat ervan uit dat terroristen binnen dit en vijf jaar zullen proberen om ook via het internet aanslagen te plegen. Ze zouden bijvoorbeeld kunnen proberen in te breken in het beheerssysteem van kerncentrales, stuwdammen, het spoor- of luchtverkeer, zegt hij zaterdag in La Libre Belgique.
"'Mijn vrees is dat nieuwe technologieën het mogelijk maken voor geïsoleerde individuen om aanslagen met een grote impact te plegen", geeft De Kerchove aan. Het is misschien nog niet voor meteen, maar het zou hem niet verbazen als dergelijke pogingen zouden plaatsvinden in de komende vijf jaar.