De helft van alle legervoertuigen van de Nederlandse landmacht vertoont gebreken.

Dat zegt de afzwaaiende Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruijf zaterdag in een interview met het AD.

Van alle landmachtvoertuigen, waaronder pantserwagens en bergingstanks, is nauwelijks de helft volledig inzetbaar. "De rest staat stil of heeft gebreken. Dan kunnen ze misschien wel rijden, maar is bijvoorbeeld de radio stuk", aldus De Kruif.

Volgens de generaal zijn er twee keuzes. Het leger moet flink krimpen, of er moet heel veel geld bij. "Zo doorgaan als nu kan niet. We worden nog steeds geacht in de Champions League te spelen, maar we hebben geen stadion meer, de medische staf en de terreinknecht zijn wegbezuinigd, de trainer ook en de reservebank is leeg."

Het kan beter

"We hebben nog elf spelers -en die zijn goed- maar er hoeft maar iets mis te gaan en we hebben een probleem", aldus De Kruif in de krant.

Een woordvoerder van Defensie erkent zaterdag dat de landmacht veel oud materieel gebruikt, waardoor er volgens hem vaak meer gebreken zijn. "Maar dat de helft van de voertuigen niet zou rijden, is erg gechargeerd. Het kan best zijn dat bijvoorbeeld de radio van een pantservoertuig het niet doet, maar dan is het nog best inzetbaar. Maar in een woord: het kan beter."

NAVO

Eerder deze week stelde de NAVO nog dat Nederland te weinig geld zou besteden aan Defensie. Het bondgenootschap is "bezorgd" over de Nederlandse Defensiebegroting.

De NAVO wil dat Nederland onder meer extra investeert in personeel, materieel, training en voorraden. Minister Jeanine Hennis van Defensie liet weten dat zij er 2 miljard bij wil om op het Europese gemiddelde van uitgaven aan Defensie uit te komen.