SAINT LOUIS - De Amerikaanse president George Bush heeft vrijdag in debat met zijn Democratische uitdager senator John Kerry zijn buitenlands beleid, inclusief de oorlog tegen Irak ontspannen en met verve verdedigd. Hij revancheerde zich daarmee ten opzichte van het eerste debat vorige week.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De vragen in het debat in Saint Louis, 1100 kilometer ten westen van Washington, kwamen uit de zaal met publiek. Hierdoor leken beide presidentskandidaten meer gedreven in hun betogen. Vooral president Bush toonde zich vrijdag reuze opgewekt en zelfverzekerd.

Tijdens het eerste debat vorige week in Florida oogde Bush weinig ontspannen en vaak zelfs geïrriteerd door de vileine opmerkingen van Kerry. Volgens analisten maakte Bush daardoor een weinig presidentiële indruk, in tegenstelling tot zijn tegenstander.

Dominee

Bush kwam in het tweede debat over als een gepassioneerde dominee die zich bijna intimiderend opstelde ten opzichte van zijn uitdager. Kerry was meer de koele advocaat die Bush keihard bleef aanvallen op onderwerpen als Irak. Zijn lengte, in het eerste debat kwam nadrukkelijk in beeld dat Kerry zeker een halve kop groter is dan Bush, werkte nu in zijn nadeel. Hij zat er vaak wat slungelig bij. Het lachen, dat bij Kerry vaak meer van een grimas weg heeft, ging hem nu wel beter af.

Kerry zei dat Bush' verkeerde keuzes de wereld onveiliger hebben gemaakt. Hij was feller op binnenlands gebied, met name over het historische begrotingstekort dat Bush heeft veroorzaakt en Bush' exclusieve inzet voor de allerrijksten in het land via zijn belastingverlagingen voor de best betaalden.

Links

Bush maakte Kerry herhaaldelijk voor links uit, wat onder het Amerikaanse publiek snel wordt geassocieerd met losbollen die met geld van hard werkende mensen smijten. Bush voorspelde dat Kerry voor zijn sociale plannen de middenklasse zwaar zal gaan belasten.

Kerry bezwoer vervolgens dat hij geen belastingen gaat verhogen die mensen treffen met inkomens van minder dan 200.000 dollar per jaar. De beide rivalen begonnen met Irak. Bush viel dat land volgens Kerry zonder enig plan op langere termijn en geheel op eigen houtje aan. Bush herhaalde dat de wereld beter af is zonder Saddam Hussein die massavernietigingswapens had willen verwerven.

Enorme rekening

Kerry noemde dat geen reden om een oorlog te beginnen maar een excuus. Ook zei hij dat de invasie van Irak de Amerikanen met een enorme rekening heeft opgezadeld. "Als we slim hadden geopereerd, hadden we ons de 200 miljard dollar die de oorlog heeft gekost kunnen besparen en Osama Bin Laden achter de tralies of gedood kunnen hebben."

Toen Kerry Bush' ervan beschuldigde de VS te hebben geïsoleerd met de eenzijdige aanval op Irak, veerde de president uit zijn stoel op en vroeg Kerry of de Britten en de Italianen, medestanders van Bush in de Irak-oorlog, er dan niet toe doen. Verder maakte Bush duidelijk dat het hem een worst zou wezen wat met name de Europeanen van hen denken.

Populair

Bush beklemtoonde dat hij niet enkel populair wil zijn. Hij voert geen beleid om enkel vrienden in het buitenland te maken. Bush noemde als voorbeeld zijn weigering met de Palestijnse president Arafat te praten en zijn verzet tegen het Internationaal Strafhof in Den Haag. "Ik ben er tegen dat het strafhof onze troepen gaat berechten. Wat moet je met een president die meedoet met het Internationale Strafhof om vriendjes in Europa te maken?", zo vroeg Bush zich af.

Het derde en laatste debat tussen Bush en Kerry wordt woensdag gehouden in de staat Arizona. Op State University Arizona in Tempe zullen beide kemphanen debatteren over het binnenlands beleid en de economie.