Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag in Rawagede in Indonesië gesproken met nabestaanden van slachtoffers van de executies die daar in 1947 door Nederlandse militairen zijn uitgevoerd. Hij betuigde hen zijn persoonlijke medeleven.

"De tragedie van destijds is een zwarte bladzijde in onze geschiedenis," zei Koenders na afloop. "We hebben erkend dat er fouten zijn gemaakt en dat er vreselijke dingen zijn gebeurd. Daarvoor heeft de Nederlandse regering excuses aangeboden. Die heb ik vandaag herhaald in het gesprek. Ik hoop van harte dat het mede bijdraagt aan verdere verzoening." 

Het was de eerste keer dat een Nederlandse minister een bezoek bracht aan Rawagede sinds de Nederlandse ambassadeur in 2011 namens de Nederlandse regering excuses aanbood.

In 1945 werd de onafhankelijke staat Indonesië uitgeroepen in wat voor Nederland toen nog Nederlands-Indië was. Nederland gaf pas definitief toe in 1949.

In Rawagede op West-Java, dat nu Balongsari heet, was in 1947 een zoekactie naar een kapitein van het Indonesische leger. Toen de dorpelingen weigerden zijn verblijfplaats bekend te maken, schoten de Nederlandse militairen bijeengedreven mannen dood.

Video: Minister Koenders ontmoet Indonesische collega

Minister Koenders ontmoet Indonesische minister van Buitenlandse Zaken
Minister Koenders ontmoet Indonesische minister van Buitenlandse Zaken