RIJSWIJK - Het Tweede-Kamerlid A.B. Harrewijn (47) van GroenLinks is in de nacht van zondag op maandag overleden aan de gevolgen van een herseninfarct. Harrewijn was vorige week donderdag opgenomen in een ziekenhuis in Utrecht.

"Het rechtvaardigheidsthema en de naastenliefde uit de bijbel zijn goed blijven hangen", zei Ab Harrewijn ooit, pratend over zijn vader die zich inzette voor de ARP en later het CDA.

Het maandag overleden GroenLinks-Kamerlid zocht echter de vrijheid. "Ik moest me bevrijden van een bekrompen seksuele en culturele moraal."

Harrewijn werd in 1976 lid van de CPN. Bij de CPN vond de geboren Giessen-Nieuwkerker de strijd tegen armoede en onrecht in eigen land. Daarnaast bleef de dominee wel de bijbelse waarden trouw. Na zijn studie theologie werkte hij een jaar als wijkpredikant in het Utrechtse Overvecht. In 1983 werd hij industriepredikant in Amsterdam.

In 1995 stoomde Harrewijn op tot partijvoorzitter van GroenLinks dat in 1989 ontstond uit PSP, CPN, PPR en Evangelische Volkspartij. Drie jaar later kwam hij in de Tweede Kamer. Daar kon hij met de portefeuille Sociale Zaken blijven strijden tegen het onrecht in de samenleving.

Tot zijn eigen grote teleurstelling plaatste GroenLinks hem op de kandidatenlijst voor de Tweede-Kamerverkiezingen van 15 mei slechts op de elfde plaats. Ondanks een persoonlijke campagne slaagde hij er niet in het partijcongres ervan te overtuigen dat dit een te lage positie was.

Vorige week werd het GroenLinks-Kamerlid getroffen door een herseninfarct. In de nacht van zondag op maandag overleed hij.