DRESDEN/PRAAG/BERLIJN - De overstromingen in Centraal-Europa nemen steeds ernstigere vormen aan. Vooral de gevolgen van de waterlast in Oost-Duitsland zijn catastrofaal. In de meeste getroffen gebieden in de deelstaten Saksen en Saksen-Anhalt is de noodtoestand afgekondigd. In totaal zijn momenteel zo'n 4,2 miljoen Duitsers getroffen door de wateroverlast. Zeker negen Duitsers zijn om het leven gekomen als gevolg van de overstromingen. De schade loopt in de miljarden.

Donderdag werd in de stad Dresden, de hoofdstad van de deelstaat Saksen, een waterstand van ruim 8 meter gemeten. Deskundigen gaan ervan uit dat de rivier de Elbe daar de komende dagen boven de 9 meter uitkomt. Belangrijke historische gebouwen zijn al onder water gelopen. Uit musea werden in alle haast kunstschatten in veiligheid gebracht.

Stad loopt voor de tweede keer onder water

Zo'n 170 patiënten van de intensive-care afdelingen van ziekenhuizen in Dresden zijn per helikopter naar andere steden overgebracht. Meteorologen verwachten dat het waterpeil van de Elbe bij Dresden pas volgende week het hoogste peil zal hebben bereikt. Bij de stad Pirna, die aan de Elbe ligt tussen Dresden en de Tsjechische grens, brak donderdagavond een belangrijke dijk door. De stad liep voor de tweede keer deze week onder water. Pirna zelf werd al eerder ontruimd. De crisisstaf in het gebied heeft besloten om uit voorzorg ook zo'n 20.000 tot 30.000 mensen uit de omgeving te evacueren. Ook de rivier de Mulde, die zich van de Elbe afsplitst, is sterk gezwollen. Twee plaatsen aan de rivier staan al volledig onder water.

Aanleg nooddijk door Nederlands bedrijf

Verder stroomafwaarts van de Elbe, in de deelstaat Brandenburg, maakt men zich ook op voor overstromingen. De 5000 zielen tellende stad Mühlberg werd in de loop van donderdag ontruimd. Delen van de stad Magdeburg in Saksen-Anhalt staan al onder water. Een Nederlands bedrijf, Komac-BBF uit Oss is ingeschakeld bij de aanleg van een nooddijk in de plaats. Het bedrijf is gespecialiseerd in het snel vullen van speciale grote zakken met zand. Rond Magdeburg en Wittenberg zijn eveneens tientallen duizenden mensen uit hun huizen verdreven.

Intussen bereiden ook Neder-Saksen en de stad Hamburg, in het noorden van Duitsland, zich voor op problemen. Die zullen zich daar naar verwachting volgende week gaan voordoen.

Vervuiling

In Duitsland heerst verontrusting over een mogelijke vervuiling van de Elbe door een overstroomde chemische fabriek in Tsjechië. Uit de Spolana fabriek in Neratovice, 15 kilometer ten noorden van Praag, ontsnapte donderdag een wolk chloor. Volgens milieu-organisatie Greenpeace bestaat het gevaar dat er uit de fabriek ook dioxine en kwik in de Elbe stromen.

De Duitse minister van Milieu, Trittin, toonde zich donderdag bezorgd over een mogelijke vervuiling van de Elbe, maar liet later weten dat er geen direct gevaar is. Greenpeace is het daar niet mee eens, maar monsters van het Elbe-water die donderdag in Duitsland zijn genomen, lieten vooralsnog geen verhoogde waarden van de giftige stoffen zien.

In Praag begint de wederopbouw

De situatie in de Tsjechische hoofdstad Praag en in het zuiden van Tsjechië verbeterde donderdag licht. Daar begint men nu voorzichtig aan de wederopbouw van de getroffen gebieden. Verscheidene landen hebben hulpapparatuur en manschapen gestuurd. Ook Nederland stuurt waterpompen.

Tsjechië kan aanspaak maken op 57,75 miljoen euro aan Europese steun voor de wederopbouw. Het geld komt voor een groot deel uit een pot voor milieu- en transportprojecten in Oost-Europa. De Europees commissaris Wallström voor milieu en civiele bescherming, gaat vrijdag naar Praag om de situatie in de Tsjechië hoofstad in oogschouw te nemen.

Het dodental als gevolg van de overstromingen in Tsjechië staat nu op zeker elf. Een man kwam donderdag nog om het leven, nadat hij was geraakt door een stuk van een binnenvaartschip die met dynamiet werd opgeblazen, omdat het los was geraakt en schade dreigde aan te richten.

Slowakije lijkt aan wateroverlast te ontsnappen

Buurland Slowakije lijkt er zonder al teveel kleerscheuren van af te zullen komen. De autoriteiten in de hoofdstad Bratislava waarschuwden eerder nog voor mogelijke overstromingen door de gezwollen Donau, maar lieten donderdagavond weten dat het grootste gevaar was geweken. In de Hongaarse hoofdstad Boedapest zijn wel zevenhonderd burgers uit een deel van de stad geëvacueerd wegens de hoge waterstand. Ook daar verwacht men echter niet al te grote problemen.

/NIEUWSWater blijft stijgen in Slowakije en Duitsland (video)Praag maakt zich op voor vloedgolf (video)Midden-Europa lijdt onder noodweer (video)