DEN HAAG - De Rijksvoorlichtingsdienst heeft de vier roddelbladen Privé, Weekend, Story en Party uitgenodigd om afspraken te maken over het respecteren van de privacy van de leden van het Koninklijk Huis, met name de kleine prinses Amalia. De bladen hebben positief op de uitnodiging gereageerd.

Dat heeft een woordvoerder van de RVD vrijdagavond bevestigd. Het gesprek met de vier hoofdredacties tegelijk heeft volgende maand plaats.

Amalia's familie is er zeer op gebrand haar zo ongestoord mogelijk te laten opgroeien. Eerder tastte de RVD de bereidwilligheid jegens een regeling af bij hoofdredacteuren van 'serieuze' media en ook bij de dito Vereniging Verslaggevers Koninklijk Huis (VVKH).

Fotomomenten

Die regeling voorziet bijvoorbeeld in het bieden van fotomomenten tijdens vakanties, op voorwaarde dat de familie dan verder met rust wordt gelaten. Afgelopen zomer werd daarmee in Italië geëxperimenteerd en de meeste roddelbladen hielden zich er toen al aan. De RVD ziet nu basis voor overleg met de roddelbladen, omdat toch ook zij een rol spelen in de informatievoorziening over de Oranjes.

Het hof heeft overigens nog geen beslissing genomen over gerechtelijke stappen naar aanleiding van publicaties in roddelbladen in het recente verleden, aldus de RVD.