Japanse walvisjagers zijn donderdag met een grote buit teruggekeerd van de viswateren rond Antarctica. Twee schepen arriveerden in de haven van Shimonoseki, waar 333 dwergwalvissen aan land werden gebracht.

Japan liet in 2014 weten dat het minder walvissen zou gaan vangen, nadat het Internationaal Gerechtshof het land had gevraagd om de vangst te stoppen.

In december vorig jaar vertrok de vloot toch richting Antarctica, ondanks internationale kritiek van onder meer bondgenoot de Verenigde Staten. Donderdag keerden de walwisjager dus terug met een nieuwe vangst, waaronder meer dan tweehonderd zwangere vrouwtjes.

Japan mag sinds 1986 elk jaar enkele honderden dieren voor wetenschappelijke doeleinden vangen. De afgelopen dertig jaar hebben Japanse vissers tot woede van dierenbeschermers al ruim tienduizend walvissen gevangen.

Het land is van plan om de komende twaalf jaar vierduizend walvissen te vangen in het kader van een onderzoeksproject. Het uiteindelijke doel is de hervatting van de commerciële walvisvangst.