NIJVERDAL - De politie heeft vrijdagmiddag en -avond in en rond Nijverdal een grootschalige zoekactie gehouden naar een vermist meisje. Volgens een getuige is het kind vrijdagmiddag door een persoon onder bedreiging van een mes meegenomen. Hoewel er geen kind als vermist is opgegeven, neemt de politie de zaak uiterst serieus op, zo zei een woordvoerder vrijdagmiddag.

In verband met de vallende duisternis heeft de politie de zoektocht vrijdagavond gestaakt. Het is onduidelijk of er zaterdag wordt doorgezocht. Agenten gaan nog wel de hele avond door met buurtonderzoek.

Een leerlinge van de Prinses Irene basisschool was om kwart voor één getuige van de ontvoering en waarschuwde de politie. De school ligt vlak bij de plek van het misdrijf. Het kind is uitgebreid door de politie verhoord. De politie heeft tevergeefs een belronde langs alle scholen gedaan om erachter te komen of er een kind wordt vermist.

De politie gaat er nog steeds vanuit dat het verhaal van de getuige klopt. "Maar omdat we geen enkel aanknopingspunt hebben wordt het voor ons steeds moeilijker", zei de politiewoordvoerder.

Blonde staart

Volgens een politiewoordvoerder is het vermiste meisje ongeveer 8 jaar met een blanke huidskleur en een blonde staart tot op haar schouders. Ze droeg een blauwe spijkerbroek en lichtblauwe jas. Van de dader is ook een summier signalement bekend. Het gaat om een slanke man met een lengte van ongeveer 1 meter 75. Hij droeg een donkere winterjas met capuchon.

De politie is ook op zoek naar de turkooiskleurige fiets van het vermiste meisje. Volgens de getuige werd het meisje door de man van haar fiets getrokken en kwam ze daarbij ten val. De getuige was zo geschrokken dat ze meteen is weggefietst.

Helikopter

Vijftig leden van de mobiele eenheid zijn het oostelijke gebied van Nijverdal aan het uitkammen met behulp van onder meer met honden en een helikopter. De Duitse autoriteiten zijn nog niet gealarmeerd. De politie heeft nog geen concrete aanknopingspunten, maar zal desnoods ook vrijdagnacht doorgaan met de speurtocht.

De inwoners van Nijverdal zijn flink geschrokken. De leerlingen van de Prinses Irene school hebben een brief meegekregen omdat een aantal kinderen erg geschrokken is.

Ongelooflijk

Op de plek van de verdwijning hebben zich tientallen mensen verzameld. "Het is ongelooflijk dat zoiets zich hier afspeelt. Je verwacht dit in de grote stad, maar toch niet hier?", vertelt Lindsay Wolterink, die ook kinderen in dezelfde leeftijd heeft. De omstanders verbazen zich over het feit dat er zich nog niemand bij de politie heeft gemeld die een kind mist. Mogelijke getuigen kunnen bellen met een speciaal nummer 053-4556644.