Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) staakt per direct alle werkzaamheden in Moria op het Griekse eiland Lesbos. Volgens de organisatie lijkt het opvangkamp voor vluchtelingen eerder "een gevangenis".

De organisatie zegt niet te willen meewerken aan ''een systeem dat onrechtvaardig en onmenselijk is".

Ook Save the Children stopt per direct met alle hulp op Lesbos en andere Griekse eilanden. De hulporganisatie protesteert op deze manier tegen het feit dat vluchtelingen sinds zondag in detentiecentra worden vastgezet. 

Moria is een van de hotspots waar alle nieuw aangekomen vluchtelingen worden opgevangen sinds de vluchtelingendeal tussen Turkije en de EU in werking is getreden. Mensen mogen het opvangkamp niet verlaten.

Volgens de migratiedeal neemt Turkije alle nieuwe migranten terug die illegaal aankomen op Griekse eilanden. Voor elke Syriër die Turkije opneemt, laat de EU een Syrische vluchteling overkomen.

Gevangenis

''We staan het niet toe dat onze hulp wordt aangewend voor een grootschalige uitzettingsoperatie en we weigeren deel uit te maken van een systeem dat lak heeft aan de humanitaire noden van vluchtelingen", zegt AzG-landencoördinator Marie Elisabeth Ingres.

AzG verzorgde er onder meer schoon water en sanitaire voorzieningen en gaf er medische hulp in een kliniek.  Maar ''vrouwen, kinderen, hele gezinnen mogen hun barak niet meer uit. Als dat geen gevangenis is, wat is het dan wel?", vraagt een woordvoerder van AzG zich af.

Volgens directeur Pim Kraan van Save the Children Nederland is het vastzetten van kinderen en hun families in strijd met internationale verdragen. Hij wijst erop dat onder de vastgezette kinderen ook extra kwetsbare kinderen zijn die zonder volwassen begeleiding reizen.

UNHCR

Dinsdag liet UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, al weten hulpverlening in deze zogenoemde "gesloten centra" te staken. Volgens de UNHCR zijn dat geen opvangkampen, maar interneringskampen. De organisatie blijft wel aanwezig op het eiland en staat vluchtelingen bij in het volgen van de juridische procedures voor hun asielaanvraag. 

Ook de Nederlandse organisatie Stichting Vluchteling staakt de hulp in het kamp in Moria.