Agenten mogen de omstreden nekklem blijven toepassen bij arrestaties. De wurggreep kwam in opspraak nadat de Arubaan Mitch Henriquez kwam te overlijden na zuurstofgebrek door handelen van de politie.

De Inspectie voor Veiligheid en Justitie is vorig jaar juni naar aanleiding van het incident een onderzoek gestart naar het gebruik van de nekklem. Het onderzoek is nu klaar, melden bronnen aan de NOS.

De nekklem als middel hoeft niet verboden te worden. Wel worden er vraagtekens gezet bij het gebruik van de zwaarste vorm van de nekklem, waarbij iemands luchtpijp wordt bekneld. Daarom moet telkens een goede afweging worden gemaakt of het gebruik wel nodig is. Ook is meer training nodig voor het gebruik van de handeling.

Video: Na doodHenriquez braken rellen uit tijdens demonstratie

Rellen in Schilderswijk na dood Mitch Henriquez
Rellen in Schilderswijk na dood Mitch Henriquez

Henriquez overleed na zijn arrestatie bij een muziekfestival in het Zuiderpark in Den Haag. Uit onderzoek van de Rijksrecherche bleek dat hij was gestikt na het gebruik van de nekklem door de politie.

De agent die daar verantwoordelijk voor is, kan worden vervolgd voor poging tot moord of doodslag. Het Openbaar Ministerie moet daar nog een beslissing over nemen.

Drogreden

De advocaat van de nabestaanden van Henriquez zegt niet te begrijpen dat de nekklem niet verboden wordt. ''De praktijk heeft immers bewezen dat de nekklem dodelijk is, althans kan zijn, terwijl er een reëel alternatief is''. Hij heeft het dan over de hoofdklem.

Deze betere training om ongelukken te voorkomen, vindt Roethof ''een drogreden''. ''Er wordt al jaren bezuinigd op de training voor agenten. Er wordt door agenten en deskundigen terecht gewezen op het gebrek aan relevante trainingen met betrekking tot het toepassen van geweld. Ik zie dat niet veranderen.''

Volgens Roethof is de techniek voor een veilige toepassing te ingewikkeld en gecompliceerd, ook als hij getraind zou worden.

Kort geding

Activist Frank van der Linde probeerde in september al een verbod op de nekklem af te dwingen, met een kort geding tegen de Staat. Agenten zouden de omstreden wurggreep ook tegen hem hebben gebruikt.

Van der Linde verloor de zaak en wordt ook nu weer teleurgesteld. ''Triest dat de overheid de nekklem niet verbiedt, terwijl de inspectie het gevaar wel erkent'', zegt hij. ''Ik ga samen met mijn advocaat bekijken wat de mogelijkheden zijn om het alsnog verboden te krijgen.''