Het drukke stadsverkeer in Den Haag leverde in 2015 de meeste vertraging op van al het Nederlandse verkeer in de steden. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde ranglijst van navigatiespecialist TomTom.

Een autorit binnen de hofstad duurde in 2015 gemiddeld bijna een kwart (23 procent) langer dan wanneer er geen opstoppingen waren geweest. In de ochtend- en avondspits liep de vertraging op tot respectievelijk 43 en 48 procent. Daarmee is Den Haag voor het derde jaar op rij de filehoofdstad van Nederland.

Groningen staat op de tweede plek. Daar hadden automobilisten afgelopen jaar gemiddeld 22 procent meer tijd nodig dan normaal om binnen de stad van A naar B te geraken. Amsterdam staat op de derde plaats met gemiddeld 20 procent vertraging, Rotterdam is vierde met 19 procent.

De top tien bestaat verder uit Nijmegen, Tilburg, Breda, Eindhoven, Utrecht en Almere. In geen van de genoemde steden was sprake van een afname en overal liep de vertraging in de dubbele cijfers, blijkt uit de meetgegevens van TomTom.

Vergeleken met sommige wereldsteden valt het fileleed in Nederland overigens mee. Mexico-Stad blijkt de ergste filehel ter wereld. Daar moeten automoblisten gemiddeld bijna 60 procent bij hun reistijd optellen. De lijstaanvoerder van 2014, Istanbul, eindigde vorig jaar op de derde plek, net achter Bangkok.

Video: Mexico-Stad ergste filehel ter wereld

Fileleed het ergst van de wereld in Mexico
Fileleed het ergst van de wereld in Mexico