Het Openbaar Ministerie (OM) in Oost-Nederland waarschuwt hard op te treden tegen mensen die onder meer burgemeesters, wethouders en raadsleden bedreigen in kwesties rondom de opvang van vluchtelingen. 

Justitie wil met de waarschuwing een signaal afgeven omdat het constateert dat de maatschappelijke spanningen toenemen.

Het OM verwijst daarbij onder meer naar de recente rellen bij de gemeenteraadsvergadering in Geldermalsen over de eventuele komst van vluchtelingen. Ook in Ede speelt momenteel een discussie over de komst van een asielzoekerscentrum die met veel tumult gepaard gaat.

"Zo zijn er in de afgelopen maanden mensen bedreigd die bij de besluitvorming rond de komst van het AZC betrokken zijn", aldus het OM in een verklaring. "Ook hebben er andere incidenten plaatsgevonden, zoals het neerleggen van kadavers van varkens bij een van de mogelijke locaties."

Het OM in Oost-Nederland roept voor- en tegenstanders op om hun standpunten op "een normale manier'' uit te wisselen. "Geweld of bedreiging met geweld mag nooit een middel zijn om aan een ander een mening op te dringen."

"Degenen die geweld plegen, bedreigingen uiten of anderszins van plan zijn hun standpunt door geweld naar voren te brengen, worden streng aangepakt en vervolgd."

Video: Asielprocedure in Nederland

In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland
In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland

Animatie: In60seconds