DUBAI - De Brit Kenneth Bigley is omgebracht door zijn gijzelnemers in Irak. Op een video-opname is te zien hoe de 62-jarige Brit wordt onthoofd. Zijn familie in Liverpool heeft vrijdag gezegd er nu "absoluut bewijs" van te hebben dat hij is gedood.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Op de video las Bigley een verklaring voor met zes gemaskerde personen achter hem. Nadat hij was uitgesproken, sneed een van hen zijn keel af. Bigley was gestoken in een oranje overall, net zo een als de gevangenen op de Amerikaanse basis Guantánamo Bay op Cuba dragen.

Onthoofd

De tv-zender Abu Dhabi Television meldde op basis van "welingelichte" bronnen de dood van Bigley als eerste. Iraakse opstandelingen in Falluja zouden hebben gemeld dat de ingenieur donderdagavond is onthoofd in de stad Latifiya, in de buurt van Bagdad. In Falluja houden veel strijders van de groepering Tawhid wa al-Jihad van Musab al-Zarqawi zich schuil.

Bigley werd op 16 september ontvoerd door de groep van de Jordaanse terrorist al-Zarqawi, samen met twee Amerikanen. Vorige week liet de Arabische nieuwszender al-Jazeera beelden van Bigley zien, die ineengedoken in een kooi zat en de Britse regering smeekte zich in te spannen om hem vrij te krijgen.

Vrouwelijke gevangenen

De ontvoerders wilden dat alle vrouwelijke gevangenen in Irak worden vrijgelaten. Om hun eisen kracht bij te zetten hadden ze de twee Amerikaanse gijzelaars al vermoord.

De moeder van Bigley en zijn Thaise vrouw hebben emotionele oproepen aan de gijzelnemers gedaan om hem vrij te laten. De Libische leider Kadaffi riep de ontvoerders woensdag nog op Bigley te sparen.

Contact

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Straw heeft vrijdag toegegeven dat de regering contact had met de ontvoerders van Kenneth Bigley, voordat ze de gijzelaar ombrachten. Straw zei dat de regering al het mogelijke heeft gedaan om de vrijlating van Bigley te bewerkstelligen.

Straw zei dat het uitwisselen van informatie met de gijzelnemers verliep via een persoon die zich vier dagen geleden bij de Britse ambassade in Bagdad had gemeld. De man presenteerde zich als een mogelijke bemiddelaar tussen de gijzelnemers en de Britse regering, aldus Straw.

Op de hoogte

De minister liet weten dat de ontvoerders bleven vasthouden aan hun eis dat alle vrouwelijke gevangenen in Irak moeten vrijkomen. "Ook al waren ze er volledig van op de hoogte dat wij geen vrouwelijke gevangenen in hechtenis houden", stelde Straw. "Niets kan deze moord rechtvaardigen. Het is een vreselijke misdaad."