RAMALLAH/JERUZALEM - De resolutie waarmee de Likud-partij van de Israëlische premier Sharon zich tegen de stichting van een Palestijnse staat hefet gekeerd, betekent de verwoesting van de Oslo-vredesakkoorden tussen de Palestijnen en Israël. Dit heeft de Palestijne leider Arafat maandag verklaard.

Likud stemde zondagavond, tegen de zin van Sharon, in met een resolutie waarin de stichting van een onafhankelijke Palestijnse staat voorlopig wordt uitgesloten.

Sharon had zich eerder op het standpunt gesteld dat een Palestijnse staat onder voorwaarden mogelijk zou zijn. Maar hij kon niet voorkomen dat het bestuur van zijn partij met de resolutie van ex-premier Netanyahu instemde.

Volgens Arafat gaat de resolutie ook in tegen het zogenomede Wye River akkoord, dat hij in 1998 met Netanyahu zelf, die toen nog premier was, tekende.

Geest

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Peres relativeerde maandag de stemming binnen Likud. Hij zei dat zijn Arbeidspartij niet uit de coalitie met Likud zal stappen. Volgens Peres handelt de Israëlische regering nog steeds in de geest van de resoluties 242 en 338 van de Verenigde Naties, waarin Israël wordt gevraagd de bezette gebieden te verlaten en de stichting van een Palestijnse staat wordt gesanctioneerd.

De minister verklaarde dat "het besluit van het centraal comité van Likud tegen de wens van het Israëlische volk gaat, dat de stichting van een Palestijnse staat steunt."

/DOSSIERMidden-Oosten