LEEUWARDEN - Een echtpaar uit het Groningse Kolham moet een peuter die het anderhalf jaar geleden illegaal heeft geadopteerd, teruggeven aan de biologische ouders uit Westerlee (Gr). Dat heeft het gerechtshof te Leeuwarden in hoger beroep bepaald, liet persraadsheer Poelman vrijdag weten.

De ouders van het inmiddels achttien maanden oude meisje hadden destijds de zwangerschap voor de buitenwereld verborgen gehouden. Bij de bevalling en controles gaf de moeder zich uit als haar vriendin uit Kolham, die zelf geen kinderen kon krijgen. Het meisje is in april vorig jaar geboren als kind van de wensouders en bij de burgerlijke stand ook als zodanig aangegeven. Ze werd aan het toen nog bevriende echtpaar overgedragen. Daarbij hadden beide echtparen doelbewust de adoptieregeling ontdoken.

Vijf maanden later kregen de biologische ouders uit Westerlee spijt. De ouders wilden zelf de zorg van hun dochter op zich nemen. Het hof heeft besloten dat het meisje binnen twee weken terug moet naar haar biologische ouders. Beide paren zijn inmiddels tot een geldboete veroordeeld voor het plegen van valsheid in geschrifte.