De vrijdag in Molenbeek opgepakte terreurverdachte Salah Abdeslam wil niet worden uitgeleverd aan Frankrijk. Dat heeft zijn advocaat Sven Mary zaterdag verklaard.

Abdeslam is zaterdag voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Die moet beslissen of hij langer kan worden vastgehouden. Mary arriveerde even voor de voorgeleiding bij het kantoor van de federale gerechtelijke politie in Brussel.

"We hebben ons verzet tegen de uitlevering aan Frankrijk omdat er in België ook nog een gerechtelijk onderzoek loopt'', aldus Mary. ''De Belgische speurders en onderzoeksrechter hebben goed werk verricht en moeten de kans krijgen dat verder te doen. Er is ook geen reden om zomaar in te gaan op de vraag van de Fransen. We moeten heus niet uit een soort misplaatst schuldgevoel op onze knieën gaan voor Frankrijk.''

De terreurverdachte is zaterdag officieel aangeklaagd voor terroristische moord en lidmaatschap van de Islamitische Staat (IS). Abdeslam moet woensdag weer voor de rechter verschijnen. Hij krijgt van die Brusselse raadkamer binnen vijftien dagen ook te horen wat gebeurt met het uitleveringsverzoek dat Frankrijk aan België gaat doen.

Nederland

Abdeslam heeft volgens de Franse openbaar aanklager François Molin voor de aanslagen een aantal keer Nederland bezocht, meldt de NOS. In september ging hij met een gehuurde auto naar Nederland, Oostenrijk en Hongarije. In oktober reed hij naar Nederland, Duitsland en Frankrijk.

De terreurverdachte zou niet alleen medeterroristen hebben vervoerd, maar ook materialen hebben ingekocht voor het maken van bomgordels.

Opblazen

In een eerste verklaring zegt Abdeslam dat hij zichzelf wilde opblazen op 13 november in het Stade de France tijdens de voetbalwedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland in Parijs. Hij zou zich later hebben bedacht. 

Abdeslam verliet eerder op zaterdag het ziekenhuis. Hij werd daar behandeld voor de verwondingen die hij opliep bij zijn arrestatie. De terreurverdachte werd toen in zijn been geschoten.

De Fransman is per ambulance overgebracht naar een gevangenis in Brugge.

Video: Abdeslam vecht uitlevering aan Frankrijk aan

Abdeslam vecht uitlevering aan Frankrijk aan
Abdeslam vecht uitlevering aan Frankrijk aan

De 26-jarige Abdeslam, een in België woonachtige Fransman, wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs op 13 november. De terreurverdachte zou zaterdagochtend ook al zijn verhoord door de federale politie. Volgens Belgische media wijst zijn snelle voorgeleiding erop dat hij weinig of niets wil verklaren.

Vier anderen die vrijdag ook werden opgepakt, zullen zaterdag ook worden voorgeleid.