NAIROBI - De Keniaanse milieuactiviste Wangari Maathai heeft dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen. Ze is de eerste Afrikaanse vrouw die de prestigieuze prijs krijgt. Het Noorse Nobelcomité prijst de manier waarop Maathai zich heeft ingezet voor duurzame ontwikkeling, democratie en vrede. De 64-jarige Keniaanse onderminister van Milieu is daarmee een voorbeeld voor vrouwen, aldus het comité.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Maathai is leidster van de Green Belt Movement, een organisatie die de ontbossing tegengaat en in de jaren zeventig in Afrika meer dan dertig miljoen bomen heeft geplant. Dit project heeft overal ter wereld navolging gekregen. Volgens de organisatie bedreigt ontbossing grote delen van de wereld. "We menen dat Maathai een sterke spreekbuis is voor de beste krachten in Afrika om te pleiten voor vrede en goede leefomstandigheden in Afrika", aldus het comité.

Naar het oordeel van het Nobelcomité is Maathai 'moedig' ten strijde getrokken tegen het voormalige onderdrukkende regime in Kenia. "Ze is een inspiratie voor velen in de strijd voor democratische rechten, en heeft vooral vrouwen aangemoedigd om hun eigen situatie te verbeteren." Maathai doet dat zeer breed. Ze betrekt in haar werk onderwijs, gezinsplanning, voeding en de strijd tegen corruptie.

Miljoen

Aan de prijs is een bedrag van omgerekend 1,1 miljoen euro verbonden. Ze krijgt de onderscheiding op 10 december uitgereikt.