De terroristen Salah Abdeslam en Amine Choukri hebben zaterdagochtend omstreeks acht uur het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel verlaten. Dat heeft een woordvoerster van het ziekenhuis meegedeeld.

Kort voor de bekendmaking verlieten twee ziekenwagens geëscorteerd door politievoertuigen het ziekenhuis. Naar aangenomen wordt, is het duo overgebracht naar de gebouwen van de federale gerechtelijke politie aan de Kroonlaan in de Belgische hoofdstad.

Niet later dan zondagavond worden de twee mannen voorgeleid aan de onderzoeksrechter. 

Frankrijk zal snel om uitlevering vragen, zo kondigde president François Hollande vrijdagavond al aan. De beslissing daarover valt vermoedelijk al binnen twee dagen. Het federaal parket van de Belgische justitie is in elk geval in overleg met zijn Franse collega's en bespreekt met hen de voortgang van het onderzoek.

Politieactie

Er waren vrijdag huiszoekingen op drie locaties in Brussel. Abdeslam en een handlanger, Amine Choukri, raakten lichtgewond bij hun arrestatie. De drie andere gearresteerden zijn van de familie waarbij de terreurverdachte ondergedoken was.

Gedurende de operatie van vrijdagmiddag werden meerdere luide knallen gehoord, mogelijk van flitsgranaten. Volgens een verslaggever van VTM ging het om een gerichte en onaangekondigde actie van de politie. Het huis zou al 48 uur in de gaten zijn gehouden voorafgaand aan de operatie. 

Beelden van mogelijke arrestatie Abdeslam
Beelden van mogelijke arrestatie Abdeslam

Aanslagen Parijs

Hollande ontvangt volgens de Franse zender BFMTV maandag organisaties van slachtoffers. De aanslagen in Parijs op 13 november vorig jaar kostten aan 130 mensen het leven.

Abdeslam reserveerde twee dagen voor de aanslagen van Parijs twee hotelkamers vlakbij Parijs. Zijn broer Brahim kwam tijdens de aanslagen om het leven, toen hij zichzelf opblies met een bomgordel. 

De rol van Salah Abdeslam bij de aanslagen is niet helemaal opgehelderd. Hij zou niet alleen de auto hebben gehuurd die bij de aanslag op het concert in Bataclan is gebruikt, maar ook aanslagplegers naar het voetbalstadion Stade de France hebben begeleid. Op een kalasjnikov die na de aanslagen is teruggevonden, zat DNA van Abdeslam.