De terugkeer van de politie naar Binnenlandse Zaken wordt een onderwerp in de komende kabinetsformatie.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie, waar de politie sinds 2010 onder valt, laat onderzoek doen naar de voor- en nadelen van een mogelijke verhuizing.

Veel juristen en politici willen het gezag over de politie weer scheiden van de rechterlijke macht en de taken van het Openbaar Ministerie.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) bevestigt het nieuws over het onderzoek zaterdag in een interview met de Volkskrant.

Maar ''ik ben een groot voorstander van het houden zoals het nu is.''

Verleden

Van der Steur grijpt in het interview terug op het verleden. ''De politie stond aan de ene kant, en het OM en de rechterlijke macht aan de andere kant. Ze vormden geen eenheid. Niemand had enig idee wat er met rechtszaken gebeurde, met strafdossiers, alle automatiseringssystemen waren verschillend, er werd niet gecommuniceerd, iedereen gaf elkaar van alles de schuld. De regiefunctie van het departement tussen de drie organisaties bevordert de samenwerking, uiteraard met elk hun eigen verantwoordelijkheid.''

Het onderzoek is een gevolg van een motie van D66-senator Thom de Graaf, die in oktober in de Eerste Kamer is aangenomen. De motie kreeg steun van regeringspartij PvdA, de SP en bijna alle kleinere partijen. In de Tweede Kamer tekent zich eenzelfde beweging af.

Sinds 2010 valt de politie onder het ministerie van Veiligheid en Justitie. De regiokorpsen zijn omgevormd tot een Nationale Politie. Sinds een paar jaar gaan er steeds meer stemmen op dat het ministerie veel te groot is geworden.