DUBAI - Een groepering die zichzelf de Islamitische Eenheids Brigades noemt, heeft vrijdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen op toeristen op het Egyptische schiereiland Sinaï. De aanval zou een vergelding zijn voor de Israëlische moord in maart op Hamas-kopstuk sjeik Ahmed Yassin.

De tot op heden onbekende organisatie zei dat vier martelaren (zelfmoordenaars) de "heroïsche operatie tegen een hol van prostitutie en corruptie" hebben uitgevoerd. De mededeling, op een islamitische website, kan nog niet worden bevestigd. De website sprak van "het eerste schot recht in het gezicht van de joden" en kondigde meer aanslagen aan "totdat die ongelovigen uit het land van de islam zijn verdreven".

De aanslag is ook opgeeïst door een tweede islamitische organisatie, die zich Wereld Islamitische Groep noemt. In een telefoontje naar het persbureau AFP zei een onbekende man dat de aanslagen een vergelding zijn voor "de Palestijnse en Arabische martelaren die zijn gestorven in Palestina en Irak".

Israël

Israël heeft de terreurorganisatie al-Qaeda van Osama bin Laden aangewezen als de verantwoordelijke voor de bomaanslagen op het Egyptische Sinaï-schiereiland. "Volgens onze eerste informatie lijkt het een internationale terreuraanval met het stempel van al-Qaeda", aldus plaatsvervangend minister van Defensie Zeev Boim. De explosies kostten volgens de Israëlische autoriteiten ten minste negentien personen het leven.