Demonstraties in Brazilië tegen nieuwe aanstelling oud-president

In verschillende Braziliaanse steden zijn woensdagavond protesten uitgebroken na de aanstelling van de omstreden oud-president Luiz Inácio Lula da Silva als nieuwe minister in het kabinet.

Door zijn aanstelling ontloopt Lula voorlopig gerechtelijke vervolging, omdat alleen het hooggerechtshof ministers mag vervolgen. De oud-minister wordt verdacht van witwaspraktijken.

Volgens de politie protesteerden zeker vijfduizend mensen voor het presidentiële paleis in de hoofdstad Brasilia tegen Lula's aanstelling. Ook in het financiële centrum van Säo Paulo waren mensen op de been.

Lula is aangesteld als minister door zijn opvolgster en partijgenote Dilma Rousseff. 

Video: Demonstraties in Brazilië

Strafvervolging ontlopen

Eerder op de avond gaf een rechter telefoongesprekken vrij tussen Lula en Rousseff die het vermoeden bevestigen dat de oud-president is aangesteld om strafvervolging te ontlopen. De federale politie tapte Lula's telefoon af voor onderzoek naar een van de grootste corruptieschandalen ooit in Brazilië.

Afgelopen week zijn tevens huiszoekingen verricht in panden waar Lula woonde of werkte en hij werd ondervraagd.

Als reactie zei Lula's advocaat tegen GlobalNews dat de rechter de telefoongesprekken heeft vrijgegeven om sociale onrust te zaaien. Eerder deze week vonden er in diverse Braziliaanse steden al grote demonstraties plaats tegen de enorme corruptie in het land.

Groot onderzoek

Vorige week werd bekend dat justitie in Brazilië Lula vervolgt. Hij moet zich onder meer verantwoorden voor witwassen. Ook zou de oud-president bepaalde eigendommen niet hebben opgegeven, zoals een appartement in de stad Guarujá.

De oud-president werd eerder deze maand al uren ondervraagd door de politie vanwege een groot onderzoek naar corruptie. Dat richt zich op gesjoemel bij staatsondernemingen, met name oliemaatschappij Petrobras. Ook werd het huis van Lula doorzocht.

De voormalige leider van de socialistische PT (Arbeiderspartij) ontkende eerder dat hij zich persoonlijk heeft verrijkt. Lula was van 2003 tot 2011 president van Brazilië.

Tip de redactie